Miks hinnad on nii erinevad II

Kaasaegne mööbel.

Kuna kaasaegse mööbli puhul võrreldakse mööbli taastamise maksumust turul pakutava sarnase mööbliesemega, tuleks eelkõige tähelepanu juhtida tehnoloogia ja kulutõhususe põhimõttele. Uue mööbli tootmisel ja selle hinna kujundamisel on oluliseks samasuguste toodete arv. Mida rohkem toodetakse sarnaseid tooteid, seda väiksemad on ühiku tootmiskulud ja ühekordsed kulud toote arendamiseks ja tehnoloogia projekteerimiseks jagunevad samuti suurema hulga toodete vahel. Seetõttu on selge, et individuaaltellimusel valmistatud (või ka põhjalikult restaureeritud ) diivani maksumus ei saa konkureerida seeriaviisiliselt valmistatud 500 või 5000 diivani hinnaga.

Kaasaegse mööbli puhul on pealistamisel oluliseks näiteks järgmised detailid: kanga paigutus (pilt 3 ja 4), õmbluste asukohad (pilt 1), samasuguste detailide 100% identsus ka peegelpildis jne. Need on pisiasjad, millele tähelepanu juhtimine ja teostamine näitavad sadulsepa profesionaalsust ja oskusi. Nende detailidega tegelemine määrab tööga seonduva ajakulu.

Pilt 1. Pildilt on näha kuidas keedri õmblus on kõrvale suunatud just kõige suurema kulumisega kohast, esiservalt (pilt Omit OÜ).

Materjal.

Üheks enamkasutatavaks polstri materjaliks kaasaegse mööbli puhul võib olla poroloon. Selleks, et mõista, kuivõrd erineva osa hinnast võib moodustada erineva porolooni kasutamine toon järgmise näite.

Ühiskondliku toitlustamise ettevõtetes kasutatakse tihti nn meetridiivaneid. Kohviku meetridiivanile, mille pikkus on 10m kulub istumisele näiteks porolooni tähisega HR35 (35kg/m2) 24,5kg, sama koguse pealeporolooni tähisega C45 (45kg/m2) kulub aga 31,5kg (poroloon on kaalu kaup ja arvutuse aluseks on kuupmeeter kilogrammi kohta). Mõlemad poroloonid on süttimiskindlad, kuid esimene on mõeldud kodukasutusse ja teine avalikku ruumi ning vastab mitmele seal kehtivale standardile. Nende hinnad on erinevad ja nende kaaluline maht on märkimisväärselt erinev. Selliste materjalide erinevustega on võimalik vaid porolooni tõttu tekitada juba mitmesaja euroseid hinnavahesid. Kuigi inimese istumismugavuse seisukohalt raskem ja tugevam poroloon pole oluline, vajab kohvikuistme materjal pikemat kasutusaega ja sellel istuvad erineva kaaluga inimesed. Kauem vastupidav poroloon (näite puhul C45) tagab võimaluse sama diivani osas 3 aasta pärast vahetada vaid pealiskate, mitte tellida 4-5 aasta pärast täiesti räbaldunud diivani asemel uus.

Lisaks on võimalik erinevate tehniliste näitajatega poroloone kokku liimides ja modellerides saavutada lisa mugavust (pilt 2). Kuid kõik see on ajakulukas, võrreldes üht ja sama tüüpi porolooni kasutades.

Pilt 2. Erinevate poroloonide proovimine, koos kliendiga, et saavutada just neile sobiv tulemus. Samuti on näha vineerist ja täispuidust raami (pilt Omit OÜ).

Lihtne, kuid vajalik asi katteriide ja porolooni vahel on vatiin. Vatiini võib ära jätta, võib kasutada tavalist või süttimiskindlat vatiini. Kõik võimalused on olemas kliendi soovile vastavalt ja sellest tuleneva hinnatasemega.

Või näiteks naturaalnaha kasutamine. Kui soov on vältida jaotusõmblusi ning katta väliskülg samuti naturaalnahaga on naha kulu märkimisväärselt suurem kui katta tagaselg kunstnahaga ning istumistesse ja seljatoele lubada jätkukohti. Mida suuremad on soovitud katte detailid seda suurem on materjali kulu. Ning looma naha defekte, auke ja kahjustusi töösse nähtavale ei soovi keegi. Näiteks luksusauto Bently praagib auto sisustuse tootmisel välja ligi pooled nende jaoks kasvatatud loomanahad. See on küll absoluutne kvaliteedi tipp, kuid näitab selgelt, et elus looma nahk võib olla armiline, aukudega või kraabetega ning need pole valmistaja defektid vaid kuuluvad loomuliku osana nahaga seonduva töö juurde.

Ka mööbli raamiga seonduva töö puhul saab tõsta kvaliteeti, kui kulutada lisaaega, näiteks selleks, et pehmendada puitraami servad, et nurgad ei hakkaks ajapikku kangast või porolooni kulutama. Rääkimata võimalusest kasutada saepuruplaati, vineeri või mõlemat eelpool mainitud materjali erinevas paksuses (pilt 2). Kõik see mõjutab lõpphinda.

Pilt 3. Kanga paigutus toolipõhjade suhtes, järgides mustrit (pilt  Omit OÜ).
Pilt 4. Toolipõhjad pealistatuna, järgides mustrit (pilt Omit OÜ).

Samal teemal artikli I osa leiad klikkides siia.

Samal teemal artikli III osa leiad klikkides siia.