Miks hinnad on nii erinevad I

Valmistudes uuendama oma pehmet mööblit uuritakse erinevate teenusepakkujate hindu. Kuna tegijaid ja töö stiile on erinevaid, võivad hinnad olla samuti suurte erinevustega. Kõige tihedam on selline reaktsioon, mis paneb küsimuse alla nii materjalide erinevad kulunäitajad kui suured erinevused kogu töö maksumuses. Kolmes järgnevas artiklis püüan lühidalt ja arusaadavalt selgitada oma senise umbes 14 aastase töökogemuse (millest 7 aastat ettevõtjana) põhjal erinevate hinnatasemete olulisemaid põhjuseid tulenevalt sadulsepa tööst ja tellitava töö erisustest.

Klassikaline polster.

Klassikaliseks nimetame polstrit, mis on valmistatud klassikalisel viisil ja kasutades klassikalisi materjale: mererohtu, püstvedrusid, kotiriiet, jõhvi jms.

Sellise töö hinna kujunemisel on suurimaks teguriks töö teostamisele kuluv aeg. Kui töö maht on väike, kulub selle teostamiseks vähem aega ja lõplik hind on sellest tulenevalt soodsam. Töö maht ja sellele kuluv aeg sõltub aga suuresti ka kasutatavatest töövõtetest ja meistri „käekirjast“. Klassikalise polstri taastamine või uuendamine sisaldab palju erinevaid käsitsi tehtavaid õmblusi, sõlmesid ja muud sarnast. Nii näiteks võib üks meister vedru põhjavööle kinnitada neljast erinevast punktist ja eraldi sõlmedega, teine seevastu kinnitab vedru vaid kolme jooksva lahtise aasaga (Vaata pilte 1 ja 2).

Pilt 1. Põhi kus on vedru kinnitatud vaid lahtiste aasadega ning sadulavöö pole kinnitusel keeratud kolmekordselt ( pilt Omit OÜ ).
Pilt 2. Põhi kus vedrud on kinni sõlmitud neljast punktist kahe aasaga nii, et tekib umbsõlm (pilt Omit OÜ ).

Teiseks näiteks võiks olla erinevused õmbluses. Õmbluse sammu pikkus määrab oluliselt sellele kuluva aja : kui läbiõmbluse (õmblus, mille abil tekitatakse tugev ja vastupidav vedrude peale asetatav mererohumatt) tiki pikkus 10 cm või 30 cm on sellele tööoperatsioonile kuluv aeg 3 korda erinev. Või esiserva kandiõmblus (tehniline ettap, mis määrab iste esiserva kuju ja väljanägemise), mis võib olla kas ühe-, kahe- või kolmerealine ning tikk erineva tihedusega. Just korrektsus ja sirgjoonelisus, mõnel juhul ka esiserva teravus on asjad, mille järgi tuntakse hea sadulsepa tööd (Pildid 3 ja 4)

Pilt 3. Kandiõmbluse näide ( pilt Pinterestist)
Pilt 4. Kandiõmblus ( pilt Omit OÜ )

Ka seljatugedele klassikalise polstri valmistamisel võib kasutada erinevaid tehnikaid ja lähenemisi, mis töö mahult on peaaegu võrreldamatud. Näiteks oleneb rokokoo stiilis diivani (pilt 5) seljatoe valmistamisele kuluv aeg sellest, kui sügavad on sissetõmbed, kas ülemine ja alumine paun on ühetaolised või erineva paksusega. Kas sissetõmme on selgesti aimatav või ainult kergelt kangast fikseeriv tehniline lahendus (pilt 6).

Pilt 5. Rokokoo diivan , tõmbega seljatugi ( Omit OÜ).
Pilt 6. Rokokoo diivan, seljatoe tõmbekoht üldse puudub ja kangas lainetab. ( pilt internetist).

Näiteks tigudiivani istumise klassikalise kolmese jaotuse annab valmistada nii, et kõik istekohad on kui eraldi padjad (pilt 7). Lihtsam viis on siledast kangast lihtsalt jõuga nöör üle tõmmata ja kanga külge kinni õmmelda (pilt 8). Ajakulult kindlalt väga erinevad ja ka tehniliselt mitmel erineval viisil lahendatavad võimalused.

Pilt 7. Tigudiivan ja istumise jaotused selgesti eristatavad (pilt Omit OÜ).
Pilt 8. Tigudiivan, pilt enne töö algust ( pilt Omit OÜ).

Pealistamise juures on olulisteks elementideks voltide (mitte kortsude) paigutamine, käsiõmbluste teostamise korrektsus. Ornamendiga kanga puhul on oluliseks elementide asukoht (pilt 7), sametkanga puhul kanga suund, triibulise kanga puhul triipude kokku jooksmine.

Erinevaid pisiasju ja nüansse on veel, kuid siinkohal ei olnud plaanis kogu töö protsessi lahti kirjeldada vaid tuua mõned näited. Kõik eelpool mainitud detailid annavad võimalused valikuks töö kvaliteedi ja hinna osas otsuseid teha. Mida enam pööratakse detailidele tähelepanu, seda korrektsem tulemus, kuid seda enam kulub töö teostamiseks aega.

Kahjuks tuleb ette ka seda, et kasutatakse vanu väsinud vedrusi, neid üle sidudes ja pealt vatitekiga kattes. Kõik see kaetakse kliendi toodud kangaga üle ning asjatundmatu silm ei märkagi koheselt, et midagi on valesti. Sellist julma kliendi petmist tuleb kahjuks ette ja olen korduvalt praktikas kohanud.

Materjalid. Taaskord on „konks“ detailides. Näiteks kui tihedat kotiriiet erinevas etapis kasutada. Kas pinnatäiteks on kasutatud samuti mererohtu, kookoskarva või kunstjõhvi. Kõik nimetatud materjalid on erinevate hindadega ja kindlalt mõjutavad ka lõplikku hinnataset.

Sadulsepp pakub oma tööd ja teenust sellisena, et see kestaks ka üle mitme inimpõlve. Korralikult taastatud klassikaline polster peab vastu kaks kuni kolm pealiskangast. Seega järgmise täisremondi peaksid mõistliku mööbli kasutuse korral tellima alles teie lapselapsed.

Samal teemal artikli II osa leiad klikkides siia.

Samal teemal artikli III osa leiad klikkides siia.